Časopis Večer piše tako: "Člani komisije Evropske judo zveze – sestavlja jih osem strokovnjakov s predsednikom Europe Judo Union (EJU), Rusom Sergejem Solovejčikom na čelu – so včeraj v Kazanu Sloveniji podelili organizacijo mladinskega evropskega prvenstva (MEP) za prihodnje leto. Slovenija je s kandidaturo Maribora ugnala Bolgare s Sofijo in Litovce s Kaunasom. Kaj je pretehtalo, smo vprašali Darka Mušiča, predsednika Judo zveze Slovenije.

S čim ste jih prepričali, da je Maribor najbolj primeren?

"Z našimi izkušnjami, z izvedbo predhodnih tekmovanj, ko je naša zveza, začenši z organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva 1997 v Ljubljani in pet let kasneje s članskim prvenstvom stare celine v Mariboru, uspešno gostila tudi vsa druga velika tekmovanja. Vsa razen članskega svetovnega prvenstva, ki je za malo Slovenijo prevelik denarni zalogaj. Pa seveda tudi z dosežki naših športnikov. Ko smo jim predstavili še naše prednosti, naše logistične povezave in izpostavili, da bo prihodnje leto 20 let, kar smo gostili prvo MEP, so se odločili za nas. V spominu imajo seveda tudi odlično organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva 2014 v Ljubljani."

Kaj pomeni ta zmaga za slovenski judo?

"Veliko, največ za mlajše judoistke in judoiste, da se bodo lahko dokazali v evropskem merilu. Prihodnje leto se bo po mojem predstavila generacija, ki bo imela za cilj olimpijske igre 2020. Zanje bo velika priložnost, da se začnejo prebijati v ospredje na domačem tekmovanju."

Vi ste tudi predsednik Branik Brokerja. Kaj to pomeni za mariborski judo, ki ni več na ravni nekdanjih časov? Morda priložnost za nov zagon?

"Za mariborski judo pa tudi judo v regiji bo to prvenstvo velika stvar. Prepričan sem, da bi lahko bil v reprezentanci kak Mariborčan. Imamo sijajnega ‘teškaša‘ Jerneja Mariniča, ki še nima 18 let, pa je na dobri poti, da se dokaže, in še nekaj mlajših, ki trkajo na vrata mladinske izbrane vrste." Kaj pa denarni, poslovni zorni kot? Koliko bo mladinsko evropsko prvenstvo stalo?
"Računam, da nič. Saj so tudi prihodki. Pričakujem pomoč mesta Maribor ter njegovega in regijskega gospodarstva. Vsekakor izgube ne bo, ampak vsaj pozitivna ničla, če bo ta dogodek prepoznan, kot si zasluži."

Ve se, da bo v dvorani Lukna in ne v dvorani Tabor. Je natančen datum že določen?

"Lukna je zaradi večje površine tal, ki omogočajo namestitev štirih borilnih prostorov, primernejša. Bo pa v drugem ali tretjem koncu tedna septembra 2017. Upam, da v tretjem zaradi turistične sezone, saj to bolj ustreza Termam Maribor, našemu uradnemu partnerju. Pri namestitvah, organizaciji večjih prireditev, žreba in drugega pričakujem od njih veliko pomoč."
Šport"


  • Apr 22, 2016
  • Komentarji: 0
Komentarji: 0

Ni komentarjev

Odgovori

Vaš e-poštni naslov nemore biti objavljen. Obvezna polja so označena.*

Kategorije